
2n Llibre Blanc de la Ràdio Local
La ràdio local a Catalunya ha estat, des dels seus inicis, un pilar fonamental del sistema comunicacional del país. Més enllà de mantenir informada la població sobre tot allò que li és proper, la ràdio de proximitat actua com un autèntic agent de dinamització local, i s’ha convertit en una eina bàsica de desenvolupament social, cultural i també lingüístic
L’oferta radiofònica de proximitat és essencial per consolidar l’espai català de comunicació que, gràcies a l’ecosistema radiofònic, té unes característiques úniques a Europa i bona part del món.
L’any 2008, la Federació de Ràdios Locals de Catalunya (FMCLCat) va publicar el primer Llibre blanc de la Ràdio Local Pública. Aquesta iniciativa va sorgir de les conclusions del III Congrés de la Ràdio Municipal celebrat el novembre de 2006 a Barcelona. L’objectiu era disposar d’una aproximació acurada de la realitat actual del sector de la ràdio local pública, esdevenir una guia sobre els mínims indispensables per fer ràdio local pública, i ser un document històric que fotografiés el sector, exposés les seves inquietuds i marqués un camí a seguir.
Gairebé dues dècades després, el panorama comunicacional ha evolucionat dràsticament. Les noves tecnologies, especialment Internet i les xarxes socials, han transformat la manera com produïm, distribuïm i consumim continguts. El sector ha afrontat nous reptes, des de la precarietat laboral fins a la necessitat d’adaptar-se constantment a les innovacions tecnològiques. Al mateix temps, la funció de la ràdio local com a garant d’informació veraç i de proximitat en un món de creixent desinformació s’ha tornat encara més rellevant.
L’elaboració d’aquest 2n Llibre blanc ha requerit un procés de recerca rigorós per obtenir una imatge actualitzada i detallada del sector de la ràdio local a Catalunya. A diferència del primer Llibre blanc de 2008, que es va centrar exclusivament en la ràdio local pública, aquesta nova edició amplia l’abast per incloure emissores de titularitat pública, privada i d’altres titularitats.
La investigació central d’aquest document ha estat duta a terme per l’equip del COMset de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), liderat pel catedràtic en Armand Balcebre, i pel Centre Audiovisual Rova Umbert de Granollers. La metodologia s’ha estructurat principalment al voltant d’un estudi quantitatiu i una anàlisi qualitativa.