NOTÍCIES
Beines de Mielina’, de Badalona Comunicació i l’Institut Guttmann, guanya el premi al Millor pòdcast branded content en la tercera edició dels Premis Sonor del pòdcast en català

Beines de Mielina’, de Badalona Comunicació i l’Institut Guttmann, guanya el premi al Millor pòdcast branded content en la tercera edició dels Premis Sonor del pòdcast en català

El jurat ha destacat la manera que té el programa d’explicar la neurociència des de múltiples vessants

El pòdcast Beines de Mielina, una coproducció de l’Institut Guttmann i Badalona Comunicació, ha guanyat el premi al Millor pòdcast en la categoria de branded content en la tercera edició dels Premis Sonor, que es van lliurar ahir a la nit a Barcelona. El jurat d’aquests guardons ha destacat del programa la manera que té d’explicar la neurociència des de múltiples vessants (assistencials, recerca mèdica, etc...)

L’Institut Guttmann i Badalona Comunicació van produir Beines de Mielina amb l’objectiu de difondre els darrers avenços en el camp de la neurorehabilitació, promoure estils de vida saludable i fomentar una societat inclusiva. El pòdcast està realitzat per Jordi Abril i Júlia Bestard.

El títol Beines de Mielina fa referència a l’estructura que envolta l’axó, una prolongació o cua de les neurones que permet que la informació es transmeti ràpidament per les estructures nervioses.

Els Premis Sonor donats a conèixer ahir reconeixen els millors pòdcasts en català difosos l’any 2023. Per primera vegada s’hi van presentar més de 200 candidatures, repartides entre les diferents categories existents. Els guardons estan impulsats per La Mira, un magazín digital en llengua catalana, i Catalunya Ràdio.

Agraïment als pacients de l’Institut Guttmann

Júlia Bestard, responsable del contingut del pòdcast Beines de Mielina, va dir en recollir el guardó que "aquest premi és pels pacients de l’Institut Guttmann i per a les seves famílies que tan generosament ens van obrir les portes de casa seva i de les seves vides, tot esperant que les seves beines de mielina les acompanyin en el seu procés vital tant a ells com a les persones que l’escoltaran després".

Jordi Abril, tècnic de so de Ràdio Ciutat de Badalona i responsable del disseny sonor del pòdcast, va recordar que "quan gravàvem els capítols del programa vam passar hores i hores dins de l’estudi de la ràdio, hi havia nits que fins i tot sortíem a la una de la matinada. I recordo que sortia com si estigués en un núvol. Aquesta felicitat és el que pot produir el so, i això és el so dels premis Sonor".

10 capítols centrats en neurociència, salut cerebral i discapacitat

Beines de Mielina es va estrenar el 18 de maig de 2023 i consta de 10 capítols que són accessibles per a les persones amb discapacitat auditiva. Els responsables del programa han estat la periodista Júlia Bestard, per part de l’Institut Guttmann, i el tècnic i realitzador de programes Jordi Abril, per part de Badalona Comunicació.

La producció es tracta d’un pòdcast narratiu de no ficció: cada episodi parteix de la història d’un o dos pacients de l’Institut Guttmann i compta amb la participació de nombroses especialitats assistencials que sovint tenen menys presència en els mitjans de comunicació: logopèdia, neuropsicologia, teràpia ocupacional, fisioteràpia o infermeria, entre d’altres. Cada capítol se centra en un aspecte diferent relacionat amb la salut cerebral, la discapacitat o les patologies i trastorns del sistema nerviós, com ara l’ictus, l’Alzheimer i el deteriorament cognitiu, la recerca en la lesió medul·lar, el trastorn del desenvolupament del llenguatge, la depressió o les malalties minoritàries.

Els 10 capítols es poden escoltar al servei a la carta de Badalona Comunicació, a YouTube, Apple Podcasts i Spotify, així com a la web de l'Institut Guttmann.

Un pòdcast ja premiat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya

El pòdcast Beines de Mielina ja va ser reconegut com a Millor Acció de Comunicació en els XIII Premis de Comunicació Corporativa Pilar Casanova, atorgat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya el passat mes de novembre. Aquests guardons es lliuren anualment i tenen com a referència el Criteri de Bones Pràctiques Professionals elaborat pel Grup de Treball de Comunicació Corporativa del Col·legi de Periodistes, basat en el Codi Deontològic dels i les periodistes.

Text: BDN Badalona Comunicació

Foto: Jordi Abril, de Badalona Comunicació, i Júlia Bestard, de l’Institut Guttmann, amb el premi al Millor pòdcast branded content (BDN Badalona Comunicació)