NOTÍCIES
La Federació de Ràdios Locals promou l’emissió de continguts sonors que han fet les escoles en motiu del Centenari de la Ràdio a Catalunya

La Federació de Ràdios Locals promou l’emissió de continguts sonors que han fet les escoles en motiu del Centenari de la Ràdio a Catalunya

La FMCLCat ha convidat a les emissores de les zones d’influència de les escoles participants a que difonguin aquests continguts en motiu del Dia Mundial de la Ràdio, el 13 de febrer. Així doncs, una vintena d’emissores emetran, ja sigui en directe per la FM o a la carta, les produccions escolars

La Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya (FMCLCat) promou que una vintena de ràdios locals emetin les produccions d’àudio realitzades per centres educatius de tot Catalunya. Coordinat per la Plataforma d’Educació Mediàtica (PEM), que lidera el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), és una iniciativa de l’Àrea de Cultura Digital del Departament d’Educació, que va posar en marxa un Grup de treball de ràdio escolar. La proposta la van fer arribar als Centres de Recursos Pedagògics (CRP), que es van posar en contacte amb els centres educatius dels municipis respectius i els van oferir suport tècnic i pedagògic. Sota el títol Cent anys explicant històries, els centres educatius han enregistrat una peça sonora basada en un conte, llegenda o relat popular arrelat al territori. Un total de 20 CRP han participat en la iniciativa i el resultat són 127 enregistraments sonors en motiu del centenari de la Ràdio a Catalunya. 

La FMCLCat ha convidat a les emissores de les zones d’influència de les escoles participants a que difonguin aquests continguts en motiu del Dia Mundial de la Ràdio, el 13 de febrer. Així doncs, una vintena d’emissores emetran, ja sigui en directe per la FM o a la carta, les produccions escolars. 

L’actuació de la PEM ha sorgit del grup Grup de treball de col·laboració entre centres d’educació i lleure i mitjans de comunicació, que coordina Gemma Peris, que alhora és la presidenta de la Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya. Peris ha dit: “Les ràdios de proximitat tenim una relació directa amb el nostre entorn i bona mostra d'això és aquesta iniciativa. És habitual que els alumnes dels centres educatius passin pels nostres estudis, i en molts casos és el primer contacte que tenen amb un mitjà de comunicació. D’aquesta manera contribuïm en la seva educació mediàtica i els expliquem la nostra feina i el servei que fem”.

La Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya

La FMCLCat representa a un centenar d’emissores de proximitat de tot el país. Va néixer l'any 1996 amb el nom de Federació de Ràdios Locals de Catalunya amb l’objectiu de potenciar la comunicació radiofònica de proximitat. La Federació està integrada per emissores de ràdios locals de titularitat municipal i associacions culturals catalanes. El seu objectiu és representar totes les emissores municipals del país, així com establir llaços de cooperació amb les emissores de proximitat i associacions d’emissores locals de l’àmbit comunicatiu de parla catalana.

La Plataforma per a l’Educació Mediàtica

 La PEM, que va ser creada el 2019, és una plataforma impulsada pel CAC que aplega 67 grups d’interès (col·legis professionals, fundacions, empreses i acadèmics) i té com a objectiu facilitar que els joves i els adults adoptin una visió crítica envers els continguts que difonen els mitjans de comunicació, amb un accent especial en els nous mitjans digitals.