NOTÍCIES
Els Premis de Comunicació Local premien enguany la divulgació per la diversitat i la llibertat personal

Els Premis de Comunicació Local premien enguany la divulgació per la diversitat i la llibertat personal

Col·lectius en xarxa es produeix des de Ràdio Premià de Mar i també es distribueix a una vintena d’emissores a través de La XarxaEl programa té com a objectiu mostrar la realitat dels col·lectius LGTBI. Així, en plural, perquè existeixen realitats diverses i les etiquetes no són la manera més correcta de referir-se a qualsevol persona que mostra lliurement la seva condició sexual. Partint d’aquesta premissa, cada setmana coneixerem les notícies relacionades amb aquests col·lectius i conversarem amb protagonistes que construeixen, dia a dia, el seu espai comú, Manel Ferrer i Lluís Rodríguez Lago, codirectors.

-Com definiríeu el Col·lectius en xarxa?

És un programa que neix del municipalisme, l’ambició del projecte és que arribi a moltes emissores locals per arribar a totes aquelles poblacions que potser no tenen un punt d’informació LGTBIQ+, però que potser, sí que tenen una emissora de ràdio. Així doncs, l’objectiu no és un altre que arribar a totes aquelles persones que viuen en petits nuclis urbans.

El valor afegit que ofereix el Col·lectius en Xarxa és el de donar veu i escoltar persones del col·lectiu per aprendre’n el màxim possible, per a ser més rics en coneixement, per apropar realitats diverses i per donar veu a les protagonistes.

-Qui fa el programa?

Nosaltres som en Lluís Rodríguez Lago, mestre i director d’una escola i Manel Ferrer, comunicador i periodista a Ràdio Premià de Mar, entre altres mitjans. El nostre projecte no hauria estat possible sense la complicitat del nostre tècnic, en Carles Solé i del director de la ràdio de Premià de Mar, en Francesc Triola. Però sens dubte, els veritablement imprescindibles són els testimonis que cada setmana es presten a explicar-nos vivències molt personals i no sempre agradables.

-Recentment heu guanyat el vostre primer premi. El Premi de Comunicació Local 2021 com a millor contingut d’àudio. Ho esperàveu?

Nosaltres vàrem presentar el projecte perquè hi creiem molt i pensàvem que un espai com el Col·lectius en Xarxa mereix una visibilitat pública, que per desgràcia, de moment només es pot aconseguir amb grans actes com aquest. Però la sorpresa va ser màxima quan van dir el nostre nom arribat el moment. Els altres dos finalistes eren molt potents i crèiem que l’actualitat pandèmica els hi podria jugar a favor, però després la il·lusió va ser màxima i, a hores d’ara, encara arrosseguem l'eufòria del moment i pensem com donar-li continuïtat.

-I ara què? És una cursa de fons…

El primer de tot és no relaxar-nos i seguir preparant les noves entregues del programa amb moltes ganes i sense baixar el llistó, però és cert que aquest premi ens encoratja a seguir promovent noves històries i qui sap, si, fins i tot, un llibre per Sant Jordi. Anem a totes i per això ens caldrà seguir comptant amb la complicitat de les ràdios locals perquè ens emetin, dels nostres oients perquè ens escoltin i dels testimonis perquè ens escullin. Aquest premi és de totes i tots, com tot el que vindrà a partir d’ara…