NOTÍCIES
Entrevista a Elisenda Rovira, edició i coordinació a Mèdia.cat - Observatori Crític dels Mitjans

Entrevista a Elisenda Rovira, edició i coordinació a Mèdia.cat - Observatori Crític dels Mitjans

En un 2020 en què la pandèmia del coronavirus ha sacsejat el món, l’extrema dreta ha avançat al nostre país i el moviment Black Lives Matter ha posat el racisme a l’agenda internacional, la desena edició de l’ANUARI MÈDIA.CAT fa una mirada crítica als silencis dels mitjans de comunicació i també als sorolls informatius

- Què és l’Anuari Mèdia.cat?

L’Anuari Mèdia.cat és la publicació anual de l'Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat (una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils) en coedició amb Pol·len edicions. La publicació, que enguany arriba a la 10a edició, fa una mirada crítica als temes que han passat per alt als mitjans de comunicació i també a les qüestions que han monopolitzat l'agenda informativa durant l'any 2020.

- El tractament de la pandèmia de la Covid-19 és en certa manera el tema estrella de l’Anuari del 2020?

La retallada de drets durant la crisi del coronavirus i el seu impacte en col·lectius ja vulnerabilitzats són un eix central en l’Anuari aquest any. La repressió al dret a la protesta al carrer, la retallada de drets a les dones embarassades, les barreres i l’aïllament del col·lectiu LGTBI i de les persones dependents durant el confinament i la desescalada o l’estocada al ja fràgil sector cultural són alguns dels temes de reportatges d’aquesta edició.

- Un altre valoració que es fa és el tractament informatiu de la extrema dreta.

L’Anuari inclou un dossier temàtic dedicat a analitzar el paper del periodisme davant del creixement de l’extrema dreta. S’hi aporten claus per informar de l'extrema dreta sense alimentar-la, una entrevista a la periodista crítica nord-americana Amy Goodman sobre el paper dels mitjans en l’era Trump als Estats Units i una anàlisi de com s'està vencent l'"alt-right" a la xarxa, amb la participació de periodistes especialitzats com Miquel Ramos i Alba Sidera.

L’entrada de l’extrema dreta a les institucions arreu dels Països Catalans i la propagació del seu discurs d’odi hauria de fer saltar moltes alarmes. El periodisme també ha d’exercir de dic de contenció i per això a l’Anuari reflexionem sobre com hem d’informar de l’extrema dreta sense amplificar-ne el discurs ni fer-ne propaganda.

- El racisme o  les retallades de drets són altres cares que figuren la aquesta edició de l’Anuari...

L’Anuari obre amb una investigació sobre el Pla Tremall dels Mossos d’Esquadra, a càrrec de la periodista Sandra Vicente. Aquest pla per lluitar contra els delictes reiteratius, que es va posar en marxa l’1 de juny de 2020 a Barcelona, ha posat el focus en barris amb alta concentració de població migrant. Els Mossos declaren que ha estat un èxit i pretenen replicar-lo a la resta de Catalunya. Però sense conèixer els criteris que es fan servir per detectar les persones multireicidents, entitats com SOS Racisme apunten a una possible recerca encoberta de persones en situació irregular. Entre el gener i l’octubre de 2020, més del 77% de les persones identificades no tenien la nacionalitat espanyola i el 96% dels detinguts en controls de multireincidència eren estrangers.

- Continuen havent temes silenciats... I sorolls?

Els “silencis” de fa 10 anys ara per sort no ho són tant: hi ha molts més mitjans, sobretot digitals, i les xarxes socials fan més difícil que els silencis ho siguin per gaire temps.

En un moment en què estem sobreinformats, creiem que és important també posar el focus en els “sorolls” mediàtics: aquelles qüestions que estan molt presents a l’agenda mediàtica però que tot i així no s’aborden amb prou profunditat o tapen altres coses rellevants. Per exemple, quan el periodisme català es fascina amb protestes com les del moviment Black Lives Matter als Estats Units però no aprofundeix en el racisme a casa nostra i quan és als nostres carrers on hi ha aldarulls, criminalitza els manifestants.

- La pandèmia ha complicat encara més la vida als periodistes?

I tant. Els que, com al Grup Barnils, creiem en el periodisme com a eina de transformació social i de millora de la qualitat democràtica hem vist com el maleït virus no només ha segat vides i ha fet el dia a dia encara més difícil a qui més pateix. També ha estat una excusa per retallar drets i accentuar la precarietat. 

Ens han intentat atrapar en una lògica perversa, injusta i de solució impossible entre salut i economia i, en el nostre cas, també entre seguretat -entesa com el compliment de determinades normes- i llibertat. N'estem segurs que les societats avançades com la que ambicionem són les que, de forma col·lectiva i solidària, troben mecanismes per superar aquestes dicotomies.