NOTÍCIES
El dia que la Unesco va elevar la ràdio

El dia que la Unesco va elevar la ràdio

Fa 10 anys que cada 13 de febrer commemorem el Dia Mundial de la Ràdio

Va ser la Unesco qui va decidir, a proposta de l'estat espanyol, que a partir del 2011, cada 13 de febrer recordaríem, cadascú a la seva manera, la importància d'aquest mitjà de comunicació. Tal com explica Onno Seroo, president de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs de la Unesco, "la ràdio és una eina que garanteix la lliure circulació de les idees per fomentar la connexió entre la gent i la cohesió social", i que en ser una tecnologia molt barata, permet que la gran majoria de persones al món hi tinguin un accés fàcil. A l'hora d'escollir la data per marcar-la al calendari, la Unesco va tenir diverses opcions sobre la taula. La proposta d'Espanya era el 30 d'octubre perquè aquell dia de 1938 es va emetre per primer cop 'La Guerra dels mons' d'Orson Welles, però la Unesco la va descartar. Al final la data escollida va ser el dia del naixement de la ràdio de les Nacions Unides.

A Catalunya, on es va fer la primera emissió de ràdio d'Espanya el 1924 -EAJ1 Ràdio Barcelona-, va ser dels primers llocs a celebrar aquest dia assenyalat. L'any següent, el 13 de febrer de 2012, la Federació Catalana d'Associacions i Clubs de la Unesco i la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya van organitzar una xerrada a les instal·lacions de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) entre un home de ràdio pur, el periodista Joaquim Maria Puyal, i el diplomàtic català Federico Mayor Zaragoza, que va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999. Onno Seroo va ser present a la conversa i la recorda amb molta emoció. "Són dos grans comunicadors i són els grans abanderats de la ràdio com a eina per fomentar l'accés a la informació i a la lliure circulació d'idees", apunta.

Enguany, per celebrar els 10 anys de la institucionalització del Dia Mundial de la Ràdio, la Federació Catalana d'Associacions i Clubs de la Unesco i la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya coorganitzen un col·loqui entre Jordi Margarit, president de Ràdio Associació de Catalunya; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio; Núria de José, cap de redacció de la Xarxa i Mònica Lablanca, vicepresidenta de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya. Aquest col·loqui es farà el dissabte 13 de febrer, d'11 a 12h. Us convidem a seguir-lo i a emetre l'àudio a través de la vostra emissora connectant a ​https://www.youtube.com/c/LHESPAIDEDEBAT