NOTÍCIES
40 anys de l'inici de les emissions de Ràdio El Vendrell

40 anys de l'inici de les emissions de Ràdio El Vendrell

Helena Arribas va ser la primera veu de Ràdio El Vendrell en el reinici de les emissions regulars de l’emissora del Baix Penedès, que s’havien aturat durant la dictadura.

Ràdio El Vendrell ha fet 40 anys. El diumenge 24 de gener es complien quatre dècades des que va reiniciar les emissions, que s’havien aturat durant la dictadura. La iniciativa naixia gràcies a l’impuls de persones voluntàries amb ganes de fer ràdio. En aquest cas, Joan Josep Rovira Valls i Magí Bonsoms, que  amb més ganes que recursos, van decidir tirar endavant l’emissora del Baix Penedès enmig d’un rebombori social, d’unes ganes de canvi i progrés per part de la ciutadania que estrenava democràcia. La vendrellenca Pilar López Serra va ser la primera directora d’una ràdio que, durant força temps, va funcionar de forma al·legal.

L’any 1981 el transbordador Columbus feia el seu primer vol espacial, als Estats Units es detectava una malaltia desconeguda que després s’anomenaria SIDA, Televisió Espanyola estrenava la sèrie “Verano azul” i per 25 pessetes els diaris informaven del debat sobre el projecte de llei del divorci a Espanya. I el dissabte 24 de gener de 1981 a les 6 de la tarda els transistors del Baix Penedès podien sintonitzar novament Ràdio El Vendrell.

Helena Arribas va ser la primera veu de Ràdio El Vendrell en el reinici de les emissions regulars de l’emissora del Baix Penedès, que s’havien aturat durant la dictadura. Un grup de joves professionals i aficionats de la comunicació emprenien l’aventura radiofònica des de la segona planta de la cooperativa La Reforma. Pep Huguet, Joan Manyé, Quim Nin, Carlos Pérez i Albert Solé són altres noms d’aquella primera etapa. La il·lusió superava les dificultats.

Poc té a veure la ràdio digital d’avui, depenent de les noves tecnologies i d’internet, d’aquella que va engegar ara fa 40 anys. El recorregut és llarg, l’emissora ha canviat dues vegades de seu, del carrer del Nord al carrer Sant Magí i a l’actualment edifici de l’antic Hospital Asil de la carretera de Santa Oliva, des d’on emet ja fa 27 anys.

Quatre dècades donen per a moltes històries. Histories de la transició política i alhora histories del dia a dia d’una vila, cultural i esportivament molt activa. Si la pandèmia ho permet, la Ràdio les compartirà amb els seus oients al llarg d’aquest 2021.