NOTÍCIES
L’educació mediàtica a les escoles: una oportunitat per als mitjans de comunicació locals

L’educació mediàtica a les escoles: una oportunitat per als mitjans de comunicació locals

En una societat que avança de manera vertiginosa és essencial no només conèixer i saber utilitzar les noves tecnologies per informar-se sinó també ser crítics en com ens arriba aquesta informació i amb quina intenció

La Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya forma part de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica, una iniciativa impulsada pel Consell Audiovisual de Catalunya, i que aplega una cinquantena d’entitats, institucions i representants del món educatiu, universitats i grups de recerca entre d’altres sectors interessats en el foment de les bones pràctiques pel que fa als mitjans de comunicació i el seu ús crític i responsable.

L’objectiu  principal és promoure l’educació mediàtica a àmbits educatius formals i informals, fonamentalment a les escoles, però també a les famílies, i oferir recursos i eines que facilitin aquest accés i coneixement.

Des de la Federació, creiem en el treball transversal entre centres educatius i mitjans locals dels municipis per tal de ser un canal natural de transmissió d’aquest aprenentatge.

En una societat que avança de manera vertiginosa és essencial no només conèixer i saber utilitzar les noves tecnologies per informar-se sinó també ser crítics en com ens arriba aquesta informació i amb quina intenció.

És essencial oferir l’oportunitat, les eines, els recursos i les habilitats per accedir a la informació però també a una informació que sigui veraç, ètica i de qualitat.  I en aquest aspecte, els mitjans de comunicació locals tenim molt a dir i a fer, i aquí és on la Federació treballa de manera incansable per garantir i promoure un espai on els mitjans locals liderin aquesta iniciativa des de la vocació de servei i la visualització del periodisme de proximitat.

En aquest sentit, la Federació forma part del grup de Treball de Col·laboració entre els centres educatius i de lleure i els mitjans locals de la Plataforma per tal de representar a tots els mitjans de proximitat i obtenir una radiografia de tota l’activitat que es desenvolupa per promoure l’educació mediàtica amb els centres escolars o àmbits municipals. L’objectiu del grup de treball és també avançar en dotar d’eines als diferents mitjans i impulsar la col·laboració i sinergies entre totes les entitats per ser referents en l’educació mediàtica dels nostres municipis.

Visites escolars, espais o seccions a la ràdio, programes radiofònics a les escoles, seccions al web, iniciatives audiovisuals,... un munt d’activitats que serveix per posar en valor la feina del mitjà i el seu aspecte més pedagògic i educatiu i que forma part de l’essència de qualsevol mitjà de comunicació local.

Cal recordar que la nova Directiva Europea sobre serveis de comunicació audiovisual, assenyala que l’educació mediàtica “no s’ha de limitar a l’aprenentatge de les eines i les tecnologies, sinó que ha de tenir la finalitat d’aportar als ciutadans el pensament crític necessari per discernir, analitzar realitats complexes i reconèixer la diferència entre opinions i fets”.

El paper dels mitjans de comunicació local és clau per contribuir a una societat més crítica, per ser el referent dels centres educatius de cadascuna de les nostres escoles, dels nostres alumnes, els nostres joves, la nostra gent de gran, els nostres lectors, i ser transmissor de la qualitat informativa i la ètica periodística a la que ens devem com a mitjà i promoure així una societat més crítica, més  plural, més democràtica, en definitiva, més lliure.